Över Alvaret. Cykla på södra Öland


2195:- Från pris, per person.
Över Alvaret. Cykla på södra Öland och bo mitt i världsarvet!
1 cykeldag och 2 övernattningar
Ni cyklar i världsarvet Södra Ölands Odlingslandskap och upplever Stora Alvaret som kallas för Nordens Provence.

Stora Alvaret är ett av världens mest säregna och storslagna kulturlandskap. Njut av det öppna landskapet med betande kreatur, känn dofterna, lyssna till fågelkvittret och upplev den höga himlen och närheten till havet.

På Öland finns ett speciellt ljus och på södra Öland bor flera konstnärer. Här finns också många gårdsbutiker med lokala delikatesser, gallerier och konsthantverkare.

Ni bor bekvämt på hotell Allégården i idylliska byn Kastlösa och cyklar med lätt bagage. I hotellets trädgård finns en pool öppen juni-augusti och byn är känd för sina vackra gamla Ölandsgårdar.

I cykelturen Över Alvaret – 1 cykeldag ingår
Ankomst till Kastlösa och incheckning på Allégården från klockan 15.00. Ni har möjlighet att testa cyklarna, upptäcka byn och ta ett dopp i poolen. På kvällen serveras en vällagad tvårätters middag tillagad av lokala råvaror. Alkoholfri dryck ingår. Vin finns att köpa. Efter en god natts sömn är det dags för frukost. Lunchpaketet plockar in själva från frukostbuffén. Sedan är det dags för ett cykeläventyr – ni väljer själva om ni vill cykla norra eller södra rundan. När ni kommer tillbaka på kvällen serveras en vällagad tvårätters middag tillagad av lokala råvaror. Alkoholfri dryck ingår. Vin/öl finns att köpa. Övernattning på Allégården och efter frukost är det dags att säga adjö.

2 hotellnätter
2 frukostbuffé
2 tvårätters middag tillagad av lokala råvaror och alkoholfri dryck. Vin/öl finns att köpa
1 lunchpaket med dryck där du själv plockar din lunch från frukostbuffén
Färdbeskrivning med tips på konst, kultur och sevärdheter längs vägen
Detaljerad cykelkarta för ett cykeläventyr. Ni väljer själva om ni vill cykla norra eller södra rundan
3-växlad cykel med cykelkorg och hjälm

Tillgänglighet
25 april – 25 september

Startdagar
Efter överenskommelse

Varaktighet
En cykeldag och två övernattningar. Total cykling ca 40 kilometer. Start och mål på Allégården i Kastlösa där cyklar och lunchpaket hämtas.

Resfakta
1 cykeldag och 2 övernattningar

Dag 1: Kastlösa mitt i världsarvet Södra Ölands Odlingslanskap
Ankomst och incheckning från klockan 15.00. Prova cyklarna och upptäck ”konstnärsbyn” Kastlösa som ligger på gränsen till Stora Alvaret. På kvällen serveras en vällagad tvårätters middag med dryck.

Dag 2: Världsarvet och Stora Alvaret som kallas för Sveriges Provence
Frukostbuffé och cykeläventyr – ni väljer mellan cykeläventyr – norra rundan eller cykeläventyr – södra rundan och får med er lunchpaket med dryck. På kvällen serveras en vällagad tvårätters middag med dryck.

Cykeläventyr – norra rundan
Upplev världsarvet med Stora Alvaret, betande kreatur, kalksten, radbyar, gallerier, Kalmarsund och Östersjön
Äventyret utgår från Kastslösa. Ni får med er lunchpaket och dryck och cyklar genom idylliska byar och över Stora Alvaret, ett av världens mest säregna kulturlandskap. Flertusenåriga betestraditioner och tunna jordar på kalkstensberggrunden har skapat förutsättningar för ett mycket speciellt växt- och djurliv. Varje årstid har din charm – på våren med sprakande blomsterprakt av orkidéer och sånglärkornas drill och på sommaren med dofter av blommande Backtimjan. På Öland finns ett speciellt ljus och på södra Öland bor flera konstnärer. Här finns också gårdsbutiker med lokala delikatesser, gallerier och konsthantverkare. Längs vägen passerar ni Haga Park med härligt bad vid Kalmarsund, konstnärsbyn Vickleby med Carl Malmstens Capellagården och Östersjön med svalkande bad. Övernattning på Allégården. På kvällen njuter ni av en vällagad tvårätters middag. Alkoholfri dryck ingår. Vin/öl finns att köpa. Passa på att ta en kvällspromenad när det är mörkt och upplev den öländska stjärnhimlen. Dagens cykeltur är ca 41 kilometer. Ca 45 kilometer om ni väljer ett lite längre alternativ.

Cykeläventyr – södra rundan
Upplev världsarvet med Stora Alvaret, betande kreatur, blomsterprakt, idylliska byar, väderkvarnar, fågellokaler, sälskyddsområde, Östersjön och  Kalmarsund
Äventyret utgår från Kastlösa. Ni får med er lunchpaket och dryck och cyklar på bra vägar genom ett grönskande och naturskönt landskap med pittoreska byar, väderkvarnar och över Stora Alvaret med magisk skönhet och betande kreatur. Visste du att Öland är kotätast i Sverige? De öländska kossorna är fler än människorna på ön och betesmarker är alvaret och sjömarkerna som också är värdefulla fågelområden och ett eldorado för den fågelintresserade. Längs vägen finns både ett fågelområde som är utmärkt för sträckfågelskådning och ett sälskyddsområde med knubbsälar. Det finns flera tillfällen till bad, både i Östersjön och i Kalmarsund, och många vackra platser där ni kan avnjuta dagens lunchpaket. Övernattning på Allégården. På kvällen njuter ni av en vällagad tvårätters middag. Alkoholfri dryck ingår. Vin/öl finns att köpa. Passa på att ta en kvällspromenad och titta på Valdemar Lorentzons fina altarfresk och de vackra gamla ölandsgårdarna. Dagens cykeltur är ca 40 kilometer.

Dag 3: frukostbuffé och utcheckning.

Pris Över Alvaret – 1 cykeldag, vid del i dubbelrum
2 195 kronor/person
1 995 kronor/person om du har egen cykel

Tillval
– enkelrumstillägg 350 kronor
– extranatt 495 kronor/person vid del i dubbelrum

Bokningsförfrågan gör ni enkelt genom att maila info@kastlosa.se
Ange ”Över Alvaret”, önskat startdatum, kontaktuppgifter och hur många ni är tack.